Heeft telewerk een impact op de woningverzekering?

Heeft telewerk een impact op de woningverzekering?

Heeft telewerk een impact op de woningverzekering?

Door de coronapandemie is telewerk echt ingeburgerd geraakt. Maar welke maatregelen moet je treffen voor je woningverzekering als je van thuis uit werkt?

De voorbije jaren is telewerk steeds populairder geworden. Besparingen op vervoerskosten, een beter evenwicht tussenwerk en privéleven, minder stress... Voorstanders van telewerk raken niet uitgepraat over de voordelen ervan. 

Wat is de impact van telewerk op de woningverzekering?

Als het over verzekeringen gaat, verdient elke vraag een antwoord. Voor wat telewerk betreft, is het antwoord vrij duidelijk: de meeste woningverzekeringen dekken de schade die aan je woning veroorzaakt wordt, wanneer je thuis werkt in het kader van eenarbeidsovereenkomst. Dat is ook zo wanneer er brand ontstaat door je professionele pc.

Je hoeft dus geen specifieke stappen te ondernemen bij je verzekeringsmaatschappij.

Hoe verzeker ik me wanneer ik een bijgebouw aanbouw endaar een kantoor installeer om te telewerken?

Als je beslist om aan je huis een bijgebouw met kantoor te bouwen om zo rustiger te kunnen werken, dan moet je je contract aanpassen om deze uitbreiding te verzekeren. Maar het feit dat je deze ruimte gebruikt voor je beroepsactiviteit verandert de status van je huis niet voor de verzekering. Het blijft gedekt door je klassieke woningverzekering.

Welke verzekering voor een tuinkantoor?

Het succes van telewerken tijdens de lockdowns heeft het tuinkantoor een flinke boost gegeven. Met zo’n prefab kit in de tuin beschik je over een specifieke werkplek buiten het huis, maar betaal je minder dan voor een echte uitbreiding.

Als je dit type structuur installeert, vergeet dan niet met je verzekeraar te bekijken of dit gedekt wordt door je bestaande verzekering.

Opgelet: zelfs als het niet over een bouwwerk in harde materialen gaat, heb je soms een bouw- of milieuvergunning nodig. Neem dus contact op met de instanties van je gemeente om nadien problemen te vermijden.