Huisdieren: welke verzekering dekt mogelijke schade?

Huisdieren: welke verzekering dekt mogelijke schade?

Huisdieren: welke verzekering dekt mogelijke schade?

Huisdieren veroorzaken soms schade. Als verantwoordelijke voor je dier ben je verplicht het slachtoffer te vergoeden. Goed nieuws: in de meeste gevallen kun je een beroep doen op je familiale verzekering.

De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, doorgaans familiale verzekering genoemd, dekt de schade die een lid van je gezin mogelijk veroorzaakt heeft aan een derde. Het goede nieuws is dat verzekeraars een huisdier als een lid van je gezin beschouwen. Het is dus niet nodig een honden- of kattenverzekering af te sluiten als je thuis huisdieren hebt.

Stel: je hond gaat op de loop en veroorzaakt een verkeersongeval. Een gloednieuwe auto is total loss en de factuur bedraagt 32.000 euro. De verzekering betaalt de vervangingskosten van de wagen. Idem als je kat besluit zijn nagels aan te scherpen aan de tuinmeubelen van je buren.

Een Zwitserse verzekeraar berekende onlangs dat een ongeval waar een hond of kat bij betrokken is, 1.200 tot 3.200 euro kost, of de prijs van een mooie vakantie.

Opgelet: de familiale verzekering betaalt niet als je kat je eigen tuinmeubelen beschadigt.

Is de familiale verzekering verplicht?

Neen, in België is het niet verplicht om een familiale verzekering te nemen. Toch kan ze heel nuttig blijken. Denk maar aan de astronomische bedragen die op het spel kunnen staan als een slachtoffer invalide blijft na een ongeval dat je huisdier veroorzaakt heeft. Met eenfamiliale verzekering ben je dus een stuk geruster als je een kat, hond of paard koopt (paarden worden ook als huisdieren beschouwd).

Opmerking: als een huisdier wordt gebruikt in het kader van een professionele activiteit, dan is het niet gedekt door de familiale verzekering. Dat is bijvoorbeeld het geval voor een hondenfokker of de zaakvoerder van een manege.

Goed om weten: de waarborg familiale burgerlijke aansprakelijkheid kan inbegrepen zijn in je woningverzekering die meerdere risico’s dekt, de Immoweb Protect.