Is een woningverzekering verplicht voor eigenaars?

Is een woningverzekering verplicht voor eigenaars?

Is een woningverzekering verplicht voor eigenaars?

In theorie is het niet verplicht om een woningverzekering te nemen. Maar in de praktijk is dit bijna altijd wel het geval. Uiteindelijk is het zelfs een goede zaak om het onroerend vermogen van de eigenaars te beschermen.

Eigenaar zijn van vastgoed geeft veel vrijheid, maar brengt ook een aantal kosten met zich mee, waaronder belastingen en verzekeringen. Aan de fiscaliteit valt niet te ontsnappen, maar misschien wel aan de verzekeringen? In theorie wel. Maar in de praktijk liggen de zaken niet zo eenvoudig.

De woningverzekering is verplicht in geval van hypothecaire lening

Als je een hypothecaire lening neemt voor de aankoop van een onroerend goed, zal de bank die deze aankoop financiert eisen dat je een woningverzekering sluit. Voor de bank vormt het vastgoed het onderpand voor het krediet. Bij wanbetaling heeft ze namelijk het recht om je huis of appartement te verkopen en zo haar geld te recupereren.

Als het goed in vlammen opgaat, eist de bank de garantie dat het heropgebouwd wordt. Deze verzekeringsverplichting in geval van hypothecaire lening lijkt dus logisch.

Een woningverzekering is niet verplicht wanneer je zonder vastgoedlening koopt

Als je met eigen vermogen in vastgoed investeert, ben je niet verplicht om je eigendom te verzekeren. Maar niet verzekeren is niet noodzakelijk een interessante beslissing. Als je huis verwoest wordt door een brand of een natuurramp, dan ben je je investering kwijt. Dit risico lopen om enkele honderden euro’s per jaar uit te sparen, is waarschijnlijk niet de moeite waard.

Woningverzekering verplicht in geval van mede-eigendom

Als je mede-eigenaar bent van een woning, staat er meestal in het reglement van de mede-eigendom dat een woningverzekering verplicht is. Het gaat doorgaans om een globale verzekering die alle mede-eigenaars dekt, met een bijdrage in verhouding tot het aandeel van elke mede-eigenaar. Deze formule is interessanter dan dat iedereen individueel een verzekering neemt, en ze dekt zowel de gemeenschappelijke als de private delen.

Ontdek Immoweb Protect, de woonverzekering die aan jouw situatie is aangepast en die jou beschermt tegen de beste prijs!