Stijgende energieprijzen: welke impact op mijn verzekeringspremie?
Stijgende energieprijzen: welke impact op mijn verzekeringspremie?
Stijgende energieprijzen: welke impact op mijn verzekeringspremie?
De stijging van de energieprijzen heeft weliswaar geen rechtstreekse invloed op het bedrag van de verzekeringspremies, maar draagt wel bij aan de inflatie en de stijging van de ABEX-index. Die index volgt de evolutie van de bouwprijzen. Een woordje uitleg.
De stijgende energieprijzen treffen een groot aantal economische sectoren: hierdoor dalen de winstmarges gevoelig, wat de prijzen de hoogte injaagt.
Op het eerste gezicht lijken de prijsstijgingen voor gas en elektriciteit geen impact te hebben op de sectorvan de woningverzekering. Maar de productie van bouwmaterialen gaat gepaard meteen aanzienlijk energieverbruik. Spanningen op de energiemarkt leiden dan ook tot hogere prijzen voor bouwmaterialen.
Als staal, hout en isolatie materiaal duurder worden, moeten verzekeringsondernemingen in geval van schade ook een hogere vergoeding uitkeren. En dan is het logisch dat het premiebedrag dezelfde richting uitgaat.
Het belang van de ABEX-index voor de verzekeringssector
Wanneer je huis beschadigd raakt of vernietigd wordt, krijg je van je woningverzekering een vergoeding om je eigendom te herstellen of opnieuw op te bouwen. De ABEX-index (Associatie van Belgische Experten)volgt de evolutie van de bouwkosten en houdt ook rekening met de arbeidskosten.De index wordt tweemaal per jaar aangepast en verzekeraars baseren zich hierop voor de berekening van vergoedingen in de vastgoedsector.
De interpretatie van deABEX-index door de verzekeringen
Om hun tegemoetkomingen nauwkeurig te bepalen, kijken verzekeraars niet alleen naar de prijzen van bouwmaterialen en de arbeidskosten. Er moet ook rekening worden gehouden met eventuele lokale vereisten.
Een voorbeeld: in een bepaalde regio moeten daken volgens de stedenbouwkundige regels uit natuurlijke leisteen bestaan.Daar zullen de verzekeringskosten van een andere orde zijn dan bij dakpannen.
Kortom: de verzekeringsmarkt is minder volatiel dan de energiemarkt, maar daarom niet immuun voor de prijsstijgingen van energiebronnen. Dus als de olieprijzen de pan uit swingen, is dat ook slecht nieuws voor het bedrag van je premie.