Ten eerste, als u een huis verhuurt waarvan u de eigenaar bent, overweeg dan het volgende:
- In Vlaanderen en Wallonië is de huurder sinds respectievelijk 2019 en 2018 verplicht om een woningverzekering, d.w.z. een huuraansprakelijkheidsverzekering, af te sluiten.
- In Brussel is de huurder niet verplicht een woningverzekering af te sluiten, maar in de meeste gevallen eist de verhuurder in het huurcontract dat de huurder een woningverzekering, d.w.z. een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, afsluit.
Ter herinnering: als huiseigenaar bent u niet wettelijk verplicht een woningverzekering af te sluiten, behalve de facto in het kader van een hypotheek. Niettemin raden wij u ten zeerste aan uw eigendom te beschermen met een woningverzekering, zelfs indien uw huurder een eigen woningverzekering heeft, d.w.z. een aansprakelijkheidsverzekering voor huurders.
De woningverzekering van de huiseigenaar en de woningverzekering van de huurder verzekeren immers beide verschillende risico's en verschillende waarden. We leggen het uit.
De woningverzekering voor eigenaars beschermt uw gebouw tegen verschillende risico's en dekt uw aansprakelijkheid tegenover derden. De woningverzekering van de huurder dekt alleen zijn aansprakelijkheid voor schade die hij door zijn "schuld" aan uw woning of aan derden, zoals buren, heeft toegebracht.
Dit betekent dat de huurder alleen hoeft te betalen als de schade een direct gevolg is van zijn handelen. Dit is niet altijd het geval. Bijvoorbeeld een boom die tijdens een storm op uw eigendom valt, een overstroming die uw gebouw beschadigt of een blikseminslag die brand veroorzaakt in uw gebouw. Aangezien dit niet de fout van de huurder is, betaalt u voor het herstellen van de schade. Maar als u een woningverzekering hebt, betaalt die voor deze reparaties en hoeft u ze niet uit eigen zak te betalen.
Bovendien hebt u er als huiseigenaar belang bij uw gebouw te verzekeren tegen "nieuwwaarde" (d.w.z. de waarde van de wederopbouw), want bij een schadegeval zult u uw woning willen herstellen of wederopbouwen. Anderzijds zal de huurder, die verplicht is het goed in de oorspronkelijke staat aan u terug te geven, waarschijnlijk een woningverzekering afsluiten tegen "reële waarde" (rekening houdend met de verouderde staat van het gebouw). Met een eigen brandpolis als verhuurder kunt u dit waardeverlies voorkomen.